HARI
JAM
MINIT
SAAT
Selamat Hari Raya Aidiladha
Sebelum menyambut Hari Raya Qurban 1443H

Pendaftaran Korban 2022 Kini Dibuka!

Korban Sebagai Tanda Kesyukuran

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

Maksudnya: Maka tunaikanlah solat untuk Tuhan kamu dan lakukanlah sembelihan (sebagai bersyukur).

Surah al-Kauthar (2)
Daftar Qurban 2022
kelebihan
korban wajib
let's-Qurban-It's-Sunnah

Ibadah Korban 2022: Kajian kami mendapati,

hanya 2% dari 20 juta

Muslim di Malaysia yang melakukan Ibadah Korban. Anda dari golongan yang mana?

Hadis Riwayat Ibn Majah & Ahmad,
"Sesiapa yang memiliki kelapangan (rezeki) dan tidak melakukan Qurban, maka janganlah ia mendekati tempat solat kami."

pakar-muamalat

Pakej Korban 2022M / 1443H yang disediakan

Kami menyediakan pakej Korban dengan pilihan di dalam atau luar negara bagi anda yang inginkan harga jimat dan proses yang sangat mudah.

Korban Dalam Negara

Korban ialah penyembelihan haiwan tertentu pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah sebagai tanda kesyukuran kepada Allah. Bagi yang berkemampuan lebih afdal melaksanakannya di dalam negara.

Harga Bermula Dari

RM800
/ bahagian

Korban Luar Negara

Sebagai alternatif kepada yang tidak berkemampuan, boleh melaksanakan ibadah korban di luar negara. Harganya yang jauh lebih murah, membolehkan anda turut serta merebut pahala melakukan ibadah ini.

Harga Bermula Dari

RM390
/ bahagian

Negara-negara yang terlibat

Perkhidmatan Korban yang telus dan dipercayai

Alkhairi Qurban sentiasa menitikberatkan kepentingan peserta dari segi informasi terkini serta proses yang dijalankan untuk setiap pelaksanaan Korban yang kami lakukan untuk anda.

Lagi sebab kenapa perlu pilih Alkhairi Qurban

Telus dan berpengalaman

Telus dan berpengalaman

Berpengalaman 16 tahun menguruskan Korban dengan lebih 40,000 sembelihan telah dilaksanakan di dalam dan luar negara.

Skim Ansuran Bayaran

Skim Bayaran Ansuran

Inisiatif tabungan qurban untuk memudahkan peserta membuat pembayaran secara ansuran untuk pelaksanaan Korban.

Video Umum

Bukti Penyertaan

Peserta akan diberikan e-sijil penyertaan. Manakala gambar dan video sembelihan boleh dilihat secara umum di Facebook Page Al Khairi Qurban & Aqiqah

100% Online di Hujung Jari

100% Online di Hujung Jari

Mudah dan berpatutan. Semuanya di hujung jari sahaja, bermula dengan pendaftaran, pemilihan haiwan sembelihan sehinggalah selesainya ibadah Korban.

Yakin Dan Dipercayai

Yakin Dan Dipercayai

Lebih 75,000 peserta telah menjalankan Korban bersama kami dan berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan.

Agihan Daging Luar Negara

Agihan Daging

Daging Korban akan diagihkan kepada yang betul-betul memerlukan. Menjadi amal kebajikan meraikan para asnaf dan fakir miskin di dalam dan luar negara.

Hanya Lakukan 3 Langkah Mudah

Anda juga boleh membuat ansuran mudah sehingga 3x bayaran.

1. Akad

Isi maklumat peserta pada borang dan seterusnya buat bayaran melalui sistem bayaran online.

2. Pelaksanaan

Semua penyembelihan akan dibuat pada 10,11, 12 dan 13 Zulhijjah di lebih dari 7 buah negara.

3. Sijil & Laporan

Setiap peserta akan menerima sijil. Gambar / video boleh dilihat melalui portal atau facebook page kami.

Pakej Korban Dalam Negara (Malaysia)

Korban 2022 di dalam negara akan dilaksanakan di beberapa tempat terpilih seperti kandang kami sendiri di Selangor dan Kedah. Selesai sembelihan dan melapah, daging Korban akan terus diagihkan kepada golongan sasar yang memerlukan. Ibadah Korban ini tentunya akan lebih bermakna jika dapat dilaksanakan bersama-sama ahli keluarga atau para kariah masjid/surau.

NEGARA PELAKSANAAN:

MALAYSIA

MALAYSIA

Pakej Korban Luar Negara

Korban 2022 di luar negara akan dilaksanakan di beberapa tempat terpilih. Selesai sembelihan dan melapah, daging Korban akan terus diagihkan kepada golongan sasar yang memerlukan. Harga pakej yang lebih murah tentunya membuatkan anda tidak terlepas peluang untuk melaksanakan ibadah sunnah ini.

NEGARA PELAKSANAAN:

korban luar negara

BANGLADESH, INDIA, MYANMAR, AFRIKA & ARAB SAUDI

NEGARA PELAKSANAAN:

GAZA

Talian Perkhidmatan

anis

Cik Anis Alwani

Pegawai Rasmi Alkhairi

En. Nik Iqbal Bin Hj Omar

Encik Iqbal

Pegawai Rasmi Alkhairi

Soalan-soalan lazim

Ibadah Qurban merupakan amalan yang sangat dituntut dalam Islam. Tujuannya adalah sebagai amalan untuk mendekatkan diri kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala. Ia telah disyariatkan pada tahun kedua hijrah.

Dalil pensyariatannya sabit dengan Al- Qur’an dalam Surah Al-Kauthar, ayat 2 yang bermaksud, “Oleh itu kerjakanlah solat kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah qurban (tanda kesyukuran).

‘Qurban’ bermaksud nama bagi sesuatu yang diqurbankan, atau nama bagi ternakan yang disembelih pada Aidiladha. Qurban bermaksud menyembelih ternakan tertentu dengan taqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala pada masa-masa tertentu.

Al-Imam al-Qurtubi Rahimahullah dalam al-Jami’ li Ahkam al-Quran berkata: “Dimulakan dengan solat (Solat Hari Raya Adha) sebelum melakukan ibadat korban”.

Pengarang al-Fiqh al-Manhaji berkata: “Waktunya bermula selepas terbit matahari pada Hari Raya Haji (Hari Raya Korban) iaitu sekadar sempat ditunaikan dua rakaat sembahyang dan dua khutbah. Kemudian berterusan waktunya hingga terbenam matahari pada akhir hari-hari Tasyrik iaitu 11,12, dan 13 Zulhijah. Waktu afdhal untuk menyembelih ialah selepas selesai solat sunat hari raya”.

Bermulanya waktu sembelihan itu selepas timbulnya matahari pada hari sembelihan iaitu hari ke-10 Zulhijjah. Kadar timbulnya matahari itu boleh di kira selepas selesainya solat dua rakaat (solat sunat hari raya) dan juga dua khutbah yang ringan (tidak terlampau panjang berjela)

Menurut Mazhab Syafie, ibadah disunatkan kepada mereka yang mempunyai harta yang melebihi keperluan darinya dan tanggungannya pada Hari Raya Aidil Adha dan hari-hari Tasriq (11,12 dan 13 Zulhijjah) termasuklah orang yang sedang mengerjakan haji.

Apakah perbezaan Aqiqah dan Qurban

Antara perbezaan yang wujud di antara aqiqah dan qurban ialah;
Aqiqah dituntut perlaksanaannya sekali seumur hidup, manakala ibadah qurban disunatkan perlaksanaannya setiap tahun iaitu pada Hari Raya Haji.
Daging sembelihan aqiqah sunat diagihkan setelah dimasak, adapun daging sembelihan korban pula sunat diagihkan dalam keadaan mentah.
Tidak digalak mematahkan tulang haiwan sembelihan aqiqah, sebaliknya haiwan sembelihan korban tidak dilarang. Sunat menghadiahkan kaki kanan haiwan sembelihan aqiqah kepada bidan yang menyambut kelahiran, berbeza dengan korban tidak disunatkan demikian.

Untuk memenuhi syarat-syarat sah sesuatu ibadah qurban, perkara-perkara berikut disyaratkan ke atas haiwan ternakan berkenaan, iaitu:

(a) Ibadah qurban tidak sah kecuali dengan haiwan ternakan sahaja, iaitu unta, lembu, kambing, biri-biri dan semua yang termasuk dalam jenisnya, sama ada jantan atau betina. Dengan itu, tidak sah berqurban selain dengan haiwan ternakan seperti kerbau liar, kijang, rusa, pelanduk dan seumpamanya.

(b) Haiwan ternakan itu hendaklah sihat dan bebas daripada sebarang penyakit.

(c) Haiwan ternakan itu tidak mempunyai kecacatan, sama ada tempang, buta, telinga koyak, patah sebelah
tanduk, cedera pada tubuh badan, kurus sehingga tidak mempunyai lemak, atau kecacatan yang lain sepertinya.

(d) Haiwan ternakan itu telah mencapai satu tahap minimum umur, iaitu:

(i) Unta : berumur lima tahun masuk tahun keenam;

(ii) Lembu : berumur dua tahun masuk tahun ketiga;

(iii) Kambing : berumur dua tahun masuk tahun ketiga;

(iv) Biri-biri : berumur satu tahun masuk tahun kedua, ataupun telah bersalin gigi hadapan.

Mereka yang paling layak menerima sedekah adalah orang fakir dan miskin dari kalangan umat Islam, begitu juga dengan aqiqah, mereka yang paling layak menerima adalah orang miskin di kalangan umat Islam. Walau bagaimanapun berdasarkan beberapa buah hadis dan amalan Rasulullah dan para sahabat, kita disunatkan juga memakan sebahagian daripada daging tersebut, bersedekah sebahagian dan menghadiahkan sebahagian lagi. Apa yang membezakan aqiqah dan qurban ialah kita disunatkan memberikan sebahagian kaki kambing aqiqah tersebut kepada bidan yang menyambut kelahiran tersebut.